2 dl socker
1 dl muscovado råsocker (kan ersättas med vanligt socker)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
1 msk Kockens kanel malen
1 tsk Kockens kardemumma malen
1 tsk Kockens ingefära malen
1/3 tsk Kockens kryddnejlika malen
Pepparkakskola i strut
Ingredienser
20-25 stycken
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienser utom kryddorna i en kastrull och låt sjuda upp under omrörning. Låt alltsammans sjuda på svag värme till ca 130-135° C.
- Rör om då och då. Mot slutet av sjudningen siktas kryddorna ner. Använd gärna termometer (ju högre temperatur desto hårdare kola) eller gör kulprovet (ringla ner smet i ett glas med kallt vatten, kan man ta upp den och forma en kula är smeten färdig).
- Klipp kvadrater av bakplåtspapper och dela dem på mitten till trekanter. Forma strutar och fäst samman med häftklammer så de håller ihop. Sätt dem stående i en skål fylld med socker så de blir lätta att fylla!
- Låt stå och svalna tills de blir halvmjuka och sätt i delade sugrör av hård papp. Låt stelna i kyl. Är kolan mjuk förvara dem i kylen.