Pajdeg
1 dl vetemjöl
1 ½ dl Kockens Potatismjöl
100 g smör eller margarin
1 litet ägg (1 äggula) spara vitan till marängen
Fyllning
1-2 dl blandade bär
1 paket glass
Maräng
4 äggvitor
1 ½ dl socker
ca 50 g flagad mandel
1 dl vetemjöl
1 ½ dl Kockens Potatismjöl
100 g smör eller margarin
1 litet ägg (1 äggula) spara vitan till marängen
1-2 dl blandade bär
1 paket glass
4 äggvitor
1 ½ dl socker
ca 50 g flagad mandel
Blanda vetemjöl och potatismjöl i en skål. Finfördela smöret i mjölet med gaffel eller fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt ägget. Blanda snabbt samman degen i en matberedare. Låt vila kallt i ca 30 minuter. Kalva ut degen och klä en form som är ca 25 cm i diameter. Formen skall vara osmord. Nagga degen med en gaffel, annars blir pajskalet blåsigt under gräddningen. Grädda i ugn vid 225 °C i ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills det blir en fast, blank massa. Rör försiktigt ner sockret. Skär glassen i skivor och lägg i pajskalet, strö över bär. Täck väl med marängsmeten . Strö över mandelspån. Grädda i ugn vid 275 °C någon minut till marängen fått färg. Passa noga!
Servera som efterrätt eller till kaffet.