: 5000 gram

Potatismjöl

Kockens potatismjöl har en gedigen historia och vi erbjuder vårt potatismjöl i flera olika förpackningsstorlekar. Du kan även välja att köpa potatismjöl som är ekologiskt.

Ingredienser: Potatisstärkelse

Förvaring: Torrt, inte för varmt och inte tillsammans med starkt luktande varor.

Volymvikt: 1 dl potatismjöl väger ca 75 g. 1 msk (15 ml) väger ca 12 g. 1 tsk (5 ml) väger ca 4 g.

Hållbarhet: 4 år

Näringsvärde per 100 g

Energi 1350 kJ/320 kcal
 Fett <0,5 g
 -varav mättat  0 g
 Kolhydrater 79 g
 – varav sockerarter 0 g
 Protein <0,5 g
 Salt 0 g

Potatismjöl finns i förpackningarna 500 g, 5 kg och 25 kg säck.

Ekologiskt potatismjöl finns i förpackningarna 500 g och 5 kg kartong.


Om potatismjöl

potatisarVad är potatismjöl?

Tillverkningsprocessen av potatismjöl är ganska enkel. Man tvättar och river potatisen. Vatten hälls på potatismassan. Man rör om ett par gånger och dagen efter byter man vatten. Allt som flyter upp ska tas bort. Vattenbytena fortsätter tills det att massan i botten är ren och vit. Sedan torkar man massan, smular den och torkar den igen.

En vanlig ingrediens

Potatismjöl är en ingrediens i det mesta. Svälj en albyl eller magnecyl mot huvudvärken – den består till 90% av potatisstärkelse. Samma sak är det med bladet i en bok eller t ex ett frimärke. Det handlar om stärkelse när vi pratar om tidningspapper, etiketter och träfiberplattor. I kläderna svarar stärkelsen för appreturen. I mat står potatisstärkelsen som ett självklart innehåll i bl.a. glass, bakverk, barnmat, korv, ketchup, soppor, frystorkat, bakverk, såser, köttbullar, fiskprodukter, kräm, konfektyr och djupfrysta maträtter.

Allergiinformation

Potatismjöl är inte allergiframkallande. Enligt forskarna är det vissa proteiner som ger upphov till allergiska reaktioner. Potatismjöl har mycket lågt proteinhalt, vilket bidrar till att inga allergifall har rapporterats om potatismjöl. Glutenfritt – gluten är ett protein som finns i de sädesslagen råg, vete, korn och havre. Potatismjöl innehåller inget gluten och därför kan du med fördel i många situationer ersätta mjöl från de fyra sädeslagen med potatismjöl.

Potatismjölets historia

potatisfältDen första användningen av stärkelse har man hittat i egyptiska pergament. De var sammanfogade med ett stärkelselim från spannmål, daterat till 3500 år f.Kr. Man har också hittat ett kinesiskt dokument från år 312 e. Kr som innehåller stärkelselim. Även papper som var tillverkat mellan 700-1300 e.Kr var bestrukna med stärkelsepasta. Fram till 1800 användes stärkelse vid textil- och papperstillverkning, till stärkning av kläder och som hårpuder.

Stärkelsetillverkningen kom till Sverige på 1600-talet. Man tror att de svenska officerarna tog med sig stärkelsen hem från Tyskland efter 30-åriga kriget. Under de första 200 åren gjordes stärkelsen på vete och tillverkningen skedde på gårdarna. Men det var många missväxtår på 1780-talet och priset på spannmål steg. Dessutom förbjöds husbehovsbränningen 1787. Detta ledde till att potatisodlingen tog fart. Eftersom tillverkningsprocessen är relativt enkel började småfabriker skjuta ur jorden som svampar. I början av 1900-talet var antalet uppe i 140 stärkelsefabriker med lika många kvaliteter på potatismjöl. Följden blev en, för priset, förödande överproduktion.

Under första världskriget la regeringen beslag på all potatismjölsproduktion. Priset steg. Potatisen lanserades som ett viktigt födoämne och den skulle även torkas och säljas som potatisflingor för att användas i plättar, pannkakor och välling. Efter 1919 tar stärkelsefabrikerna fart igen. Det blev åter överproduktion och många försökte hitta möjligheter att exportera. Ett riksdagsbeslut 1933 ledde till att all tillverkning skulle ske på licens av Statens potatismjölsnämnd. Kontrollanter sändes ut. Under 1940-talet blev potatismjölstillverkningen industrialiserad.

Under 1970-talet ägnades mycket pengar och möda åt att förbättra fruktsafts- och avloppshanteringen. Man kom fram till att man skulle använda potatisens eget vatten för tvättning och fruktsaften som gödningsmedel. Stärkelseutbytet har ökat från den tidens ca 85% till dagens 95%. Skördarna har också ökat . Det beror bl.a. på att man har utvecklat sorter som är resistenta mot en parasit; nematoden. Nematoden var väldigt vanlig under 1960-talet och p.g.a. det inrättades ett lantbrukslaboratorium i Lyckeby där man kan testa sin jord och sitt hemodlade utsäde.

För 50 år sedan användes stärkelse fortfarande huvudsakligen inom hushållet. Idag produceras knappt 19 miljoner ton stärkelse om året i världen och användningsområdena har breddats betydligt.

Praktiska tips med potatismjöl

TulpanerDu kan inte ana hur många användningsområden potatismjöl har. Nedan finns några praktiska tips.

Allergi: Smörj in lite potatismjöl på allergiutslagen. Det lindrar mot klådan.

Badmössa: Pudra insidan med potatismjöl så är den lätt att sätta på och ta av.

Bilbana: Pudra med lite potatismjöl och gnid in. Det glider bättre.

Dansgolv: För att få bättre glid på dansgolvet strö över lite potatismjöl.

Fläckar: Häll på ordentligt med potatismjöl på fläcken och låt torka. Dammsug.

Fläktrem: Om fläktremmen på bilen tjuter, pudra den med lite potatismjöl.

Gummihandskar: Häll i lite potatismjöl så går det lättare att ta på dem.

Halsbränna: Blanda 2 tsk potatismjöl i lite vatten. Drick! Verkar omedelbart!

Hockeyspel: Pudra med lite potatismjöl och gnid in. Det glider bättre.

Hundpäls: Om hundens päls är våt kan potatismjöl masseras in i pälsen och sedan borstas ur noga om man vill att den ska torka snabbt. Även torr päls kan pudras med potatismjöl. Efter borstning blir pälsen ren och glansig.

Julstämning: Använd potatismjöl som dekoration. Ser ut som snö och låter som snö när man går i det.

Punktering: När gummilappen klistras på slangen stryks den med potatismjöl för att inte solutionen ska klibba.

Skavsår och solsveda: Lägg på potatismjöl. Det lindrar.

Spikhål: Täpp igen hålet med potatismjöl.

Spill på matta: Torka försiktigt upp överflödig vätska utan att gnugga. Häll på ordentligt med potatismjöl på fläcken och låt torka. Dammsug.

Stärkning: Rör ut 1 msk potatismjöl i 1 liter vatten. Doppa det som ska stärkas i lösningen. Stryk eller mangla.

Tulpaner: Häll en tesked potatismjöl i blomvattnet så står blommorna längre.

Recept som innehåller potatismjöl: