Fläskytterfilé med potatis

Ingredienser

6 port.

ca 800 g fläskytterfilé

Olja & matfett till stekning

salt

Kockens vitpeppar malen

1 gul lök

1 morot

persiljekvistar

1 påse (ca 1 kg) delikatesspotatis

1-2 sötpotatis

½ tsk Kockens timjan

3-3½ dl vatten + 1  köttbuljong

3 dl kokbar valfri grädde

Sockerkulör & Maizena snabbredning

ca 1 msk vinbärsgelé + till servering

Instruktioner

1. Bryn ytterfilén i matfett, krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. Lägg i klyftad lök,morotsslantar och persiljekvistar. Häll på vatten och smulad buljongtärning. Stek i 150 °C till innertemperatur 72-75 °C.

2. Skrubba potatisen och skala sötpotatisen. Skär i mindre bitar och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda samman tills alla ytor är täckta av olja. Strö över salt, peppar och timjan. Stek i 225 °C i ca 25 min eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.

3. Ta ut steken och låt vila i folie 8-10 min.

4. Sila från skyn i en gryta och tillsätt grädden, späd ev. med mer vatten och låt koka ihop i minst 10 min. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé. Färga såsen gyllenbrun med sockerkulör och red av med Maizena snabbredning.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?