1. Bryn ytterfilén i matfett, krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. Lägg i klyftad lök,morotsslantar och persiljekvistar. Häll på vatten och smulad buljongtärning. Stek i 150 °C till innertemperatur 72-75 °C.
2. Skrubba potatisen och skala sötpotatisen. Skär i mindre bitar och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda samman tills alla ytor är täckta av olja. Strö över salt, peppar och timjan. Stek i 225 °C i ca 25 min eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.
3. Ta ut steken och låt vila i folie 8-10 min.
4. Sila från skyn i en gryta och tillsätt grädden, späd ev. med mer vatten och låt koka ihop i minst 10 min. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé. Färga såsen gyllenbrun med sockerkulör och red av med Maizena snabbredning.