350 g socker (ca 4 ¼ dl)
2 ½ dl sirap
350 g smör
2-3 msk Kockens pepparkakskryddor
1-1 ½ msk Kockens kanel malen
1 msk Kockens bikarbonat
3 dl vispgrädde
ca 1,2 kg vetemjöl (ca 2 l)
Kristyr
1 medelstor äggvita
3 ½- 4 dl florsocker
ca 300 st
350 g socker (ca 4 ¼ dl)
2 ½ dl sirap
350 g smör
2-3 msk Kockens pepparkakskryddor
1-1 ½ msk Kockens kanel malen
1 msk Kockens bikarbonat
3 dl vispgrädde
ca 1,2 kg vetemjöl (ca 2 l)
Kristyr
1 medelstor äggvita
3 ½- 4 dl florsocker
1. Smält socker och sirap i en kastrull på svag värme. Rör tills allt har löst sig. Tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning.
2. Blanda samman kryddorna med bikarbonatet. Rör samman vispgrädden och kryddblandningen. Häll det i den avsvalnade massan under omrörning. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg men spar 2 dl till utbakningen. Låt degen vila kallt till nästa dag.
3. Arbeta ihop degen lätt, kavla tunt och lägg på en plåt. Grädda i 200 °C, 5-8 minuter beroende på storlek och tjocklek.
4. Häll äggvitan i en skål och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa med elvisp tills det blir en tjock, blank, kritvit massa. Kan förvaras i lufttät förpackning minst en vecka. Dekorera dina pepparkakor.
Tips! Spritsa gästernas namn på pepparkakorna och använd som placeringskort.