Bikarbonat

Purepak

Purepak: 2000 gram

Bikarbonat är ett kemiskt jäsmedel (natriumvätekarbonat NaHCOȝ) till bakning som framställs syntetiskt ur koksalt och koldioxid. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. När bikarbonatet reagerar med en syra frigörs koldioxid vilket gör att det jäser. Bikarbonat fungerar alltså bäst i sammanhang när någon syrlig ingrediens som exempelvis filmjölk, gräddfil eller lingon ingår.

Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver. ½ tsk bikarbonat motsvarar 1 tsk bakpulver. Om man använder bikarbonat i en ljus kaka, exempelvis sockerkaka, finns dock risken att kakan blir missfärgad. Bikarbonat passar bäst till mörka kakor såsom mjuk pepparkaka och morotskaka.

Bikarbonat är ett godkänt tillsatsämne i Sverige med E-nummer E500.

Innehåll:

Natriumbikarbonat (E500)

Hållbarhet: 5 år



Recept som innehåller Bikarbonat:

Bakning

Så här ger du dina bröd och bakverk den där lilla extra nypan kärlek

Lär dig mer om bakning