Alla råvaror ska vara rumstemperade
50 g jäst
2 flaskor öl á 33 cl
2 tsk salt
ca ½ dl olja
1 ½ dl brödsirap
½ påse Kockens brödkryddor á 18 g
ca 1,2 kg rågsikt (ca 2,2 l)
vetemjöl till utbakning
1 stort bröd
Alla råvaror ska vara rumstemperade
50 g jäst
2 flaskor öl á 33 cl
2 tsk salt
ca ½ dl olja
1 ½ dl brödsirap
½ påse Kockens brödkryddor á 18 g
ca 1,2 kg rågsikt (ca 2,2 l)
vetemjöl till utbakning
1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med lite av ölen. Tillsätt resterande öl, salt, olja, brödsirap och brödkryddor.
2. Arbeta in rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin). Forma en stor limpa. Strö över lite mjöl och nagga brödet ända till botten med t ex en provsticka.
3. Jäs brödet under en bakduk på plåt i kyl (eller på ett svalt ställe utan drag) minst 5 timmar. Låt gärna stå i kylen över natten.
4. Sätt in limpan i 225 °C. Sänk genast till 175 °C och grädda i ca 1 ½ timme.