Saftiga kryddiga bröd

Ingredienser

3 bröd

Dag 1

10 dl rågsikt

5 dl grovt rågmjöl

1 msk salt

1 påse Kockens brödkryddor á 18 g

1 l kokande vatten

1 msk ättikssprit

Dag 2

1 dl vatten ca 37 °C

2 msk olja

3/4 dl mörk sirap eller brödsirap

50 g jäst

11-12 dl vetemjöl special fullkorn

Instruktioner

1. Dag 1. Blanda mjöl, salt, och kryddor i en assistentskål. Koka upp vatten. Tillsätt ättikssprit och häll det heta vattnet över mjölet.
Arbeta samman degen i ca 5 minuter i maskin. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

2. Dag 2. Rör samman vatten (37 °C), olja, sirap och jäst. Häll det över degen i skålen. Blanda och tillsätt lite vetemjöl i taget. Arbeta samman i maskinen tills det blir en smidig men inte alltför fast deg. Degen ska vara ganska klibbig. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, ca 1 timme.

3. Dela degen i 3 bitar, forma limpor som läggs i bakpapperskklädda formar. Nagga till botten. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 1 timme.

4. Blanda mörk sirap med vatten 50/50 och pensla bröden lätt. Sätt in bröden i 200 °C, sänk till 175 °C genast och grädda ca 60-70 minuter. Låt svalna inrullade i handduk

Produkter i receptet

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?