Kryddig lax med primörer

Ingredienser

ca 10 port.

ca 2 kilo laxfilé med skinn

Kryddrub

2 tsk Kockens kardemummakärnor

2 tsk Kockens ekologiska svartpeppar grovmalen

2 tsk Kockens ekologiska chili flakes

1 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hickorysalt

Sås

4 dl turkisk eller grekisk yoghurt

1 tsk Kockens ekologiska paprikapulver

2 tsk Kockens ekologiska oregano

½ msk rivet citronskal

1 msk pressad citron

2 krm salt

Tillbehör

ca 600 g kokt färskpotatis

ca 500 g kokt sparris

ca 500 g kokt sparrisbroccoli

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

Garnering

1 knippa rädisor

1 ask smörgåskrasse

Instruktioner

  1. Kryddrub: Stöt kardemumman i en mortel. Blanda ner svartpepparn, chiliflakes, socker och hickorysalt och stöt ihop till en kryddblandning.
  2. Dra bort eventuella ben på laxsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Gnid in köttsidan med kryddblandningen. Låt ligga i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Sås: Blanda yoghurt, paprikapulver, oregano, citronskal, citronsaft och salt. Låt såsen stå svalt fram till servering.
  4. Sätt ugnen på 225 ˚C grill. Sätt in laxen i övre halvan av ugnen. Stek tills innertemperaturen är 55 ˚C, ca 15 minuter. Krydda med flingsalt.
  5. Värm grönsaker och potatis genom att snabbt slunga dem i en het stekpanna med olivolja.
  6. Hyvla rädisorna. Garnera laxen med rädisor och klippt krasse. Servera med tillbehören.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?