Ingredienser: Potatisstärkelse
Förvaring: Torrt, inte för varmt och inte tillsammans med starkt luktande varor.
Vikt: 5 kg
Volymvikt: 1 dl potatismjöl väger ca 75 g. 1 msk (15 ml) väger ca 12 g. 1 tsk (5 ml) väger ca 4 g.
Hållbarhet: 4 år
Ingredienser: Potatisstärkelse
Förvaring: Torrt, inte för varmt och inte tillsammans med starkt luktande varor.
Vikt: 5 kg
Volymvikt: 1 dl potatismjöl väger ca 75 g. 1 msk (15 ml) väger ca 12 g. 1 tsk (5 ml) väger ca 4 g.
Hållbarhet: 4 år
Tillverkningsprocessen är enkel: tvättad och riven potatis blandas med vatten. När man rör om flyter rester upp till ytan och tas bort. Vattnet byts ut ett par gånger tills massan i botten är ren. Då torkas den och smulas ner till mjöl.
Förutom i mängder av livsmedelsprodukter, där stärkelsen exempelvis hjälper till att få rätt konsistens på livsmedlet, har potatismjölet en uppsjö andra användningsområden. När du sväljer en huvudvärkstablett består den till exempel till 90% av potatisstärkelse. När du vänder blad i en bok innehåller det potatisstärkelse. Tidningspapper, kläder, frimärken – du hittar det lite överallt.
Om du vill få i sig resistent stärkelse gör du det enklast genom att äta okokt potatismjöl – till exempel genom att blanda i en matsked i ett glas vatten. Andelen resistent stärkelse i okokt potatismjöl är 100%. När du använder och kokar potatismjöl i matlagning förändras stärkelsemolekylerna, och andelen resistent stärkelse blir mycket låg. Om maten får kallna och stå några dagar ökar andelen resistent stärkelse till högst en femtedel.
Stärkelse har använts i tusentals år i alla kulturer. Tidigast var egyptierna som använde det i pergament redan år 3500 f.Kr. Till Sverige kom stärkelsetillverkningen på 1600-talet. Till en början tillverkades främst vetestärkelse, men med missväxtår och ökade spannmålspriser blev potatisen ett bättre alternativ. Tillverkningen industrialiserades på 1940-talet. Idag produceras runt 11 miljoner ton stärkelse om året inom EU varav ca 13% potatisstärkelse.
Ingen har väl missat att barn har blivit helt galna i slime-trenden? Vi tycker det är fantastiskt kul att barn vill experimentera, men många recept innehåller ingredienser som kan vara skadliga att få i sig – som linsvätska, raklödder och lim. Kockens potatismjöl har riktigt bra bindande egenskaper, och man kan använda det för att tillverka eget, ofarligt slime!
Ingredienser:
Gör så här:
Vispa potatismjölet med vattnet i en kastrull till en jämn smet. Koka upp smeten och sjud en stund under omrörning. Ta av kastrullen från spisen – tillsätt karamellfärg om du vill. Häll innehållet i en värmetålig bunke. Ställ in bunken i kylen.