När du tänker på örter får du kanske upp bilden av en härlig grön trädgård på sommaren? Det är lätt att glömma bort att örter går utmärkt att torka. Gör man det på rätt sätt behålls dessutom alla goda smaker och egenskaper, fast i mer koncentrerad form. En tesked torkade örter har ungefär samma smakpåverkan som en deciliter färska.
Örter
Örter har blivit något av en symbol för god mat. Men de passar inte bara den ”fina” maten. Tvärtom egentligen. Du kan använda dem till det mesta du gör i köket – i grytor, bröd, soppor, stekar, såser och dressingar. Testa dig fram och våga experimentera så hittar du snabbt dina favoritsmaker.
Färska eller torkade
Krydda rätt med örter
Tänk på att inte blanda för många olika örter. Många av dem har en dominant smak, och de tar lätt ut varandra. Bäst är att satsa på en ört och komplettera med salt och peppar. Torkade kryddor mår bra av att lagas till längre medan färska örter lätt tappar smak om de får puttra för länge.