50 g jäst
100 g margarin
5 dl vatten eller mjölk
1 – 2 påsar Kockens saffran
1 ½ dl socker
¾ tsk salt
1 ägg
15-16 dl Lailas blå eller 13-14 dl Lailas gul Mjölmix
1 ägg till pensling och russin till garnering
ca 24 st
50 g jäst
100 g margarin
5 dl vatten eller mjölk
1 – 2 påsar Kockens saffran
1 ½ dl socker
¾ tsk salt
1 ägg
15-16 dl Lailas blå eller 13-14 dl Lailas gul Mjölmix
1 ägg till pensling och russin till garnering
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet. Tillsätt vatten eller mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 °C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen väl i maskin 3-5 minuter. Låt jäsa i 20 minuter. Arbeta degen på nytt och tillsätt ev. lite mer mjöl. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 24 lika stora delar och forma till lussekatter.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt dem jäsa i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda.
Gräddning: 250 °C, 8-10 minuter, i mitten av ugnen.