
Foto: Fabian Björnstjerna. Recept & styling: Årets Kock
Med anchomajonnäs
Syrad hälleflundra
Ingredienser
4 port.
Syrad hälleflundra med anisrostat bröd, rimmad rättika och anchomajonäs
Hälleflundra
280g hälleflundra
1 citron
1 msk anchomajonäs enligt recept nedan
1 krm salt
Anisrostat bröd
1 st grovt rågbröd
1 msk Kockens anis hel
1 krm salt
1 msk olivolja
Anchomajonäs
2 tsk Kockens chili ancho
2 msk tomatpuré
3 dl matolja
1 st ägg
1 citron
1 krm salt
Rättika
10 cm rättika
1 st frisésallat
Tillagning
Hälleflundra
Skiva hälleflundran tunt. Blanda övriga ingredienser och slå över hälleflundran vid servering
Anisrostat bröd
Mixa rågbrödet med anis, salt och olja. Rosta i ugnen på 160 grader ca 15 minuter.
Anchomajonnäs
Värm tomatpuré, chili och matolja i en kastrull. Låt det sedan svalna. Sila olja och slå sedan en majonnäs genom att mixa ägget med citron och salt och tillsätt oljan i en tunn stråle.
Rättika
Skiva rättikan tunt och strimla sedan i strimlor. Salta rättikan och plocka ned frisésallaten.
Lägg hälleflundra på tallriken, toppa med bröd, rättika och sallad och avsluta med majonnäsen.