Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med brödkryddor

Saftigt midsommarbröd

0/5 (1)


Ingredienser

1 stort bröd

Alla råvaror ska vara rumstempererade

50 g jäst

2 flaskor öl á 33 cl

2 tsk salt

ca ½ dl olja

1 ½ dl brödsirap

½ påse Kockens brödkryddor  á 18 g

ca 1,2 kg rågsikt (ca 2,2 l)

vetemjöl till utbakning

Tillagning

1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med lite av ölen. Tillsätt resterande öl, salt, olja, brödsirap och brödkryddor.

2. Arbeta in rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin). Forma en stor limpa. Strö över lite mjöl och nagga brödet ända till botten med t ex en provsticka.

3. Jäs brödet under en bakduk på plåt i kyl (eller på ett svalt ställe utan drag) minst 5 timmar. Låt gärna stå i kylen över natten.

4. Sätt in limpan i 225 °C. Sänk genast till 175 °C och grädda i ca 1 ½ timme.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan