
Saffranskladdkaka
Ingredienser
8-10 bitar
100 g smör
0,5 g Kockens saffran
100 g vit choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
rivet skal från ½ citron
ca 1 msk pressad citronsaft
2 ½ dl vetemjöl
mandelspån
Tillagning
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Mortla saffran tillsammans med en sockerbit. Lös upp saffranssockret med 3-4 tsk konjak, brännvin special eller liknande.
- Smält smöret och tillsätt saffranslösningen. Tag kastrullen från värmen och rör ner vit hackad choklad. Rör om tills chokladen smält.
- Blanda i socker, vaniljsocker och ett ägg i taget. Rör ner saft och citronskal. Sikta ner mjölet under omrörning. Häll smeten i formen, strö över mandelspån och grädda i 200°C i ca 18 minuter.
- Låt stelna i formen. Lossa och lägg upp på fat. Servera gärna tillsammans med bär och vispad grädde.