
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Saffransglass
Ingredienser
ca 1,5 l
1-1 ½ påsar (á 0,5 g ) Kockens saffran
1-2 sockerbitar
5 dl vispgrädde
1 burk, 397 g, kondenserad mjölk
saften av ½ citron
ev 2-3 msk florsocker
Tillagning
- Stöt samman saffran med socker i en mortel. Sjud upp ca 3 msk av grädden tillsammans med saffranssockret i en kastrull under omrörning. Låt det svalna.
- Vispa grädden lätt, till löst skum och tillsätt den kondenserade mjölken. Vispa alltsammans tills det börjar tjockna. Smaksätt med saffranslösningen, citronsaft och eventuellt florsocker.
- Häll smeten i en bakpapperstäckt form. Ställ in i frysen. Ta fram formen 5-10 minuter innan servering.