Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kryddrik

Pepparkakskola i strut


Ingredienser

20-25 stycken

2 dl socker
1 dl muscovado råsocker (kan ersättas med vanligt socker)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
1 msk Kockens kanel malen
1 tsk Kockens kardemumma malen
1 tsk Kockens ingefära malen
1/3 tsk Kockens kryddnejlika malen

Tillagning

  1. Blanda samman alla ingredienser utom kryddorna i en kastrull och låt sjuda upp under omrörning. Låt alltsammans sjuda på svag värme till ca 130-135° C.
  2. Rör om då och då. Mot slutet av sjudningen siktas kryddorna ner. Använd gärna termometer (ju högre temperatur desto hårdare kola) eller gör kulprovet (ringla ner smet i ett glas med kallt vatten, kan man ta upp den och forma en kula är smeten färdig).
  3. Klipp kvadrater av bakplåtspapper och dela dem på mitten till trekanter. Forma strutar och fäst samman med häftklammer så de håller ihop. Sätt dem stående i en skål fylld med socker så de blir lätta att fylla!
  4.  Låt stå och svalna tills de blir halvmjuka och sätt i delade sugrör av hård papp. Låt stelna i kyl. Är kolan mjuk förvara dem i kylen.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan