
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Välj lamm till påsk
Örtmarinerade lammkotletter
Ingredienser
4 port.
4 dubbelkotletter eller 8 enkelkotletter av lamm
olja
salt
Marinad
1 tsk Kockens timjan
1 tsk Kockens vitlökspeppar
1 tsk Kockens örter Provençal
½ dl valfri olja
1 msk rödvin
ca 1 msk kinesisk soja
ca 1 kg blandat (potatis, gulbetor, palsternacka, rödlök, squash, tomatklasar)
valfri smaksatt crème fraiche
färsk rosmarin
Tillagning
1. Skär ett par snitt i kanten på kotletterna och lägg dem i en kraftig plastpåse. Blanda samman marinaden och häll den över lammkotletterna. Lägg dem för att marinera i kylen i minst två timmar, vänd påsen då och då.
2. Skrubba potatis, skala gulbetor, palsternackor och lök. Skär alla potatis, rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg på bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda så att alla ytor blir täckta. Strö gärna över salt och peppar.
3. Sätt in plåten i ugnen, 225 °C i ca 20 minuter. Ta ut den och lägg på skivad squash och tomatklasar. Sätt in i ugnen ytterligare ca 10 minuter tills allt är genomstekt men har tuggmotstånd kvar.
4. Låt lammkotletterna bli rumstempererade och torka av dem lätt. Stek dem 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme, beroende på tjocklek. Servera dem genast tillsammans med rostade grönsaker och valfri crème fraiche. Garnera gärna med rosmarinskvistar.