
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Vegetarisk
Mexikansk tomatsoppa
Ingredienser
4 port.
2 mindre gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
salt
Kockens vitpeppar
1-1 1/2 tsk Kockens paprika chipotle
ca 1/2 tsk Kockens koriander
ca 1 tsk Kockens spiskummin
3 burkar á 400 g finkrossade el. passerade tomater
5 dl grönsak/kalv/höns buljong av fond el. tärning
2 msk ketchup
Tillbehör:
1 paket á 140 g knaperstekt bacon( valfritt)
2 väl mogna avokado
ca 4 medium majs och tortillabröd
olja till fritering
Kockens Mexican spice mix
crème fraiche el. tjock yoghurt, ex. grekisk
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken mjuk i smör och tillsätt kryddorna. Rör ner tomatkrosset och tillsätt buljongen. Låt puttra samman i ca 10 min. Smaka av med, ketchup, salt och peppar.
- Hetta upp ett par dl olja i en kastrull till 180 C, ha locket till hands om det skulle uppnå för hög temperatur och börjar brinna. Använd termometer!
- Strimla bröden och fritera i oljan i någon minut tills de börjar få lite färg, lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Krydda genast med mexican spice mix
- Servera de frasiga strimlorna, avokado (knaperstekt bacon) som tillbehör. En klick tjock yoghurt smakar också bra i.