
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med purjolök
Kryddrik köttfärsgratäng
Ingredienser
4-5 port.
Potatismos:
ca 1 kg mjölig potatis t ex King Edvard
ca 2 msk smör
ca 2 dl mjölk
salt & peppar
1 ägg
Fyllning:
1 strimlad liten purjolök
500 g nöt el. blandfärs
smör till stekning
2 tsk Kockens sweet chili
2-3 tsk Kockens pizzakrydda
1 tsk Kockens chilipeppar
2 krm Kockens chili flakes
1 burk krossade tomater
2-3 tsk tomatpuré
1/2 kalv- el. grönsaksbuljongtärning
1 dl kokbar grädde
Garnering:
persilja
Tillagning
- Skala och koka potatisen.
- Fräs purjolöken mjuk i smör.
- Bryn färsen grynig, krydda, tillsätt purjolöken och fräs samman. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och grädde. Låt puttra samman i minst 5 min. utan lock och smaka av med ev. mera kryddor. Det bör vara smakrikt. Häll allti en smord ugnsform.
- Häll vattnet från potatisen och stöt samman. Tillsätt smör och mjölk under vispning tills det blir ett luftigt mos. Rör ner ägget och smaksätt med salt och vitpeppar.
- Spritsa eller klicka potatismoset över färsen. Så här långt kan man förbereda och vänta med gratinering.
- Gratinera i 225° C i ca 25 min tills den har fått vacker färg. Garnera med persilja. Servera en sallad till.