
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Gör både kusar och bullar
Klassiska lussekatter
Ingredienser
ca 44 st lussekatter eller ca 22 lussekatter och ca 22 bullar
1-2 påsar Kockens saffran á 0,5 g
1 sockerbit
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
250 g kesella 10 %
1 ½ dl vit sirap
2 krm salt
15-17 dl vetemjöl
Fyllning till halv sats deg:
100 g riven mandelmassa
100 g mjukt smör
ca 1 ½ tsk Kockens kardemummakärnor (stötta)
Garnering
russin
ägg till pensling
mandelspån
pärlsocker
Tillagning
1. Stöt saffran och sockerbit i en mortel. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingerljummet, ca 37 °C. Tillsätt saffran. Lös upp jästen med degspadet.
2. Tillsätt kesella och sirap. Börja med att blanda i ca hälften av mjölet och arbeta in lite i taget tills det blir en lätt, smidig deg. Låt jäsa övertäckt i minst 30 minuter på dragfri plats.
3. Ta upp degen och baka ut till julkusar på hälften av degen. Blanda samman fyllningen. Kavla ut resterande till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop.
4. Skär i bitar och lägg i formar. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 minuter.
5. Pensla kusar och bullar med uppvispat ägg. Sätt russin i kusarna och strö mandelspån och pärlsocker över bullarna.
6. Grädda i 225 °C i ca 5-10 minuter beroende på storlek.