
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Att servera på buffén
Laxtårta med avokado
Ingredienser
8-10 port. (del av buffé)
Botten
275 g okryddad kavring
75 g smält smör
Fyllning
4 gelantinblad
3 dl gräddfil
250 g kesella 10 %
1 tärnad avokado
½ citron, saften
150 g färskrökt benfri laxfilé i små tärningar
¾ dl hackad dill/gräslök, blandat
2 krm Kockens chili sweet
1-1 ½ tsk Kockens citronpeppar
½-¾ tsk Kockens persillade
Garnering
sallad + eventuellt några rödlöksringar
½ -1 avokado
4-6 skivor färskrökt lax
1 citron
Tillagning
1. Skär av kanterna på brödet. Dela i mindre bitar och smula ner i en matberedare tillsammans med smöret. Packa massan i en form med löstagbar botten och ställ kallt. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
2. Blanda gräddfil med kesella. Skala och kärna ur avokadon. Tärna, pressa citronsaft över och blanda lätt.
3. Smält gelantinbladen med ca 1 ½ msk vatten och låt svalna något till en simmig lösning. Rör försiktigt ner gelantinlösningen i den inte alltför kalla gräddfil/kesella blandningen. Tillsätt resterande ingredienser och rör om försiktigt tills allt är blandat. Smaka av röran med kryddor.
4. Fördela fyllningen över bottnen i formen. Ställ kallt i ca 3 timmar eller till nästa dag.
5. Garnera med sallad, avokado, laxskivor och citronklyftor. Tips! Skalade räkor kan ersätta laxskivorna.