
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Lätt att variera
Lailas glutenfria tunnbröd
Ingredienser
8-10 st
25 g jäst
30 g matfett
3 dl vatten eller mjölk
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
½ tsk stött Kockens fänkål eller anis eller 2-3 krm brödkryddor
2,2 dl (100 g) boveteflingor
1 tsk Kockens hjorthornssalt
ca 5,4 dl (ca 300 g) Lailas blå eller gul Mjölmix
Tillagning
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt vatten eller mjölk, låt allt bli 37 °C. Lös först upp jästen med lite av degvätskan och rör sedan ner resten.
2. Tillsätt salt, sirap, kryddor, boveteflingor och hjorthornssalt blandat med Lailas Mjölmix. Arbeta samman till en lös deg. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i ca 30 minuter.
3. Ta upp degen och forma en rulle. Skär 8-10 bitar och kavla ut mycket tunt till runda kakor. Använd lite mjölmix om det behövs. Lossa med en stekspade.
4. Grädda tunnbröden i en torr, varm stekpanna i ca 40 sekunder på varje sida. Lägg de färdiga tunnbröden i en handduk ovanpå varandra så fukten bevaras i bröden.
Glutenfritt: Ja