
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Klassiskt och alltid gott
Lailas glutenfria semlor
Ingredienser
ca 12 stycken
50 g jäst
100 g margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk Kockens hjorthornssalt
11-12 dl Lailas blå eller 10-11 dl Lailas gul mjölmix
Smält matfett eller ett ägg till pensling
Fyllning
150 g mandelmassa
2-3 msk mjölk
2 dl vispgrädde och florsocker till garnering
Tillagning
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, häll i mjölken och värm till 37 °C. Häll vätskan över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i hjorthornsaltet och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk. Tag upp degen på arbetsbänken och knåda den. Tillsätt ev mer mjöl. Forma till bullar och lägg på bakplåtspapper.
Täck bullarna med plastfolie. Låt jäsa till sin dubbla storlek, ca 30 minuter.
Pensla med smält margarin eller ägg. Grädda.
Låt bullarna kallna under bakduk på galler. Skär av lock på bullarna. Gröp försiktigt ur inkråmet. Blanda en del av det med mandelmassa och mjölk till en smidig smet. Det går snabbt och enkelt i en matberedare. Fyll semlorna.
Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.
Bullarna bör ätas samma dag. De kan frysas in ofyllda eller med mandelmassan i.
Gräddning: 250 °C, 10-12 minuter
Glutenfritt: Ja