
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med två olika fyllningar
Lailas glutenfria pajskal
Ingredienser
4-5 port.
3 dl Lailas blå eller Lailas gul Mjölmix
1 krm salt
150 g kallt margarin (ej smör)
2 msk kallt vatten
Fyllning kassler och broccoli
150 g kassler eller rökt skinka
1 broccolihuvud
4 cocktailtomater i halvor
2 dl riven ost
4 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm Kockens svartpeppar grovmalen
Fyllning köttfärs och kantareller
smör till stekning
salt & Kockens vitpeppar malen
3–4 dl rensade kantareller i mindre bitar
1 liten gul lök
1–2 vitlöksklyftor eller 1 tsk Kockens vitlökspeppar
350–400 g köttfärs
ca 75 g riven ost
2 ½ dl valfri kokbar grädde eller gräddmjölk 50/50
3 ägg
Tillagning
- Tillsätt mjölmix, salt, smör i kuber och vatten i en matberedare. Bearbeta så kort tid som möjligt men så att det blir en slät deg. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter. Platta ut degen i formen. Ställ den kallt och låt vila ca 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 200 ˚C i mitten av ugnen i 10–15 minuter.
Tillagning fyllning 1
- Tärna kasslern eller skinkan. Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är knappt mjuk. Låt den rinna av. Fördela kasslern/skinkan och broccolin i det förgräddade pajskalet. Strö över ost. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll över. Tryck ner tomaterna.
- Grädda i 200 °C i 30–40 minuter.
Tillagning fyllning 2
- Lägg kantarellerna i en panna och stek tills all vätska dunstat bort. Tillsätt smör och krydda med salt och peppar. Stek dem gyllengula.
- Fräs hackad lök och vitlök tills den mjuknat. Tillsätt färsen och stek den smulig. Krydda med salt och peppar. Tillsätt kantarellerna, ½ dl grädde och låt alltsammans puttra samman i några minuter. Låt svalna något.
- Fördela färsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa samman ägg och resterande grädde och krydda med salt och peppar. Häll över fyllningen och grädda i 200 °C i 35–40 minuter. Garnera gärna med med färsk timjan.
Glutenfritt: Ja