
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med kardemumma
Lailas glutenfria kanelbullar
Ingredienser
ca 32 st
100 g margarin
5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
ev. 2 tsk Kockens kardemumma malen
14 dl Lailas blå eller 12 dl Lailas gul Mjölmix
Fyllning
150 g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk Kockens kanel malen
ägg eller margarin till pensling
pärlsocker eller flagad mandel till garnering
Tillagning
- Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli ljummen, 37 °C. Smula sönder jäst direkt i degbunken och rör ut den med lite av mjölken. Häll resten av degspadet i bunken. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa i kanterna. Låt den jäsa övertäckt i bunken 20–30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till rektangulära kakor. Bred på rumstempererat matfett och strö över socker blandat med kanel.
- Rulla ihop degen från ena långsidan. Skär rullen med vass kniv i ca 3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåt eller i pappersformar.
- Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla och garnera. Grädda i 250 ˚C i mitten av ugnen i 8–10 minuter.
Glutenfritt: Ja