Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med solrosfrön

Lailas glutenfria grova bröd


Ingredienser

2 bröd

50 g jäst
6 dl ljummet vatten, ca 37 ˚C
½ dl (45 g) valfri olja
2 msk honung
1 ½ tsk salt
1 dl (35 g) glutenfria havregryn
2 msk (20 g) psylliumfröskal
½ dl (20 g) chiamjöl
½ dl (30 g) solrosfrön
7 ½-7 ¾ dl (ca 425 g) Lailas blå eller Lailas gul Mjölmix
äggula till pensling
havregryn eller chiamjöl till garnering

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en degskål (använd helst assistent) och värm vattnet till ca 37 ˚C. Tillsätt vattnet lite åt gången och lös upp jästen. Tillsätt olja, honung, salt, havregryn, psylliumfröskal,
    chiamjöl och solrosfrön. Låt stå och svälla i minst 5 minuter.
  2. Tillsätt mjölet lite efter hand och arbeta sammantills det blir en smidig men lös deg. Låt stå och jäsa övertäckt med plastfolie i ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen, arbeta lätt samman till två limpor som läggs i bakpappersklädda formar, ca 1 ½ liter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Pensla försiktigt med äggula för fin färg och strö över önskade gryn, mjöl eller frön. Grädda i 200 ˚C i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen. Låt stå och svalna utan bakduk. Skiva brödet
    och frys in och ta upp efter hand.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan