50 g jäst
6 dl ljummet vatten, ca 37 ˚C
½ dl (45 g) valfri olja
2 msk honung
1 ½ tsk salt
1 dl (35 g) glutenfria havregryn
2 msk (20 g) psylliumfröskal
½ dl (20 g) chiamjöl
½ dl (30 g) solrosfrön
7 ½-7 ¾ dl (ca 425 g) Lailas blå eller Lailas gul Mjölmix
äggula till pensling
havregryn eller chiamjöl till garnering
Lailas glutenfria grova bröd
Ingredienser
2 bröd
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degskål (använd helst assistent) och värm vattnet till ca 37 ˚C. Tillsätt vattnet lite åt gången och lös upp jästen. Tillsätt olja, honung, salt, havregryn, psylliumfröskal,
chiamjöl och solrosfrön. Låt stå och svälla i minst 5 minuter. - Tillsätt mjölet lite efter hand och arbeta sammantills det blir en smidig men lös deg. Låt stå och jäsa övertäckt med plastfolie i ca 30 minuter.
- Ta upp degen, arbeta lätt samman till två limpor som läggs i bakpappersklädda formar, ca 1 ½ liter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Pensla försiktigt med äggula för fin färg och strö över önskade gryn, mjöl eller frön. Grädda i 200 ˚C i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen. Låt stå och svalna utan bakduk. Skiva brödet
och frys in och ta upp efter hand.