
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Till sommarens fikastunder
Läcker jordgubbspaj
Ingredienser
1 paj
Pajdeg
100 g smör eller
margarin
2 dl vetemjöl
1 dl Kockens Potatismjöl
1 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
Fyllning
5 dl jordgubbar (ca 300 g)
3 dl jordgubbsaft (outspädd)
3 msk Kockens Potatismjöl
2 tsk socker
½ tsk citronsaft
Garnering
jordgubbar
Tillagning
Smula ihop finfördelat matfett med vetemjöl, potatismjöl, socker och bakpulver (använd gärna en mat-beredare). Tillsätt det söndervispade ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen (ca 25 cm i diameter). Låt vila i kylskåp.
Dela jordgubbarna i kvartar. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Tag kastrullen från plattan när första bubblan syns.
Häll den något avsvalnade fyllningen i pajskalet och sockra lite ovanpå. Grädda i nedersta delen av ugnen vid 175 °C i 30 minuter eller tills pajen ser färdig ut. Sockra lite över fyllningen för att hindra skinnbildning. Låt pajen svalna något. Dekorera med skivade jordgubbar.