I samarbete med Allt om Mat

Blanda din egen rub

Kryddig lax med primörer

5/5 (1)


Ingredienser

ca 10 port.

ca 2 kilo laxfilé med skinn

Kryddrub

2 tsk Kockens kardemummakärnor

2 tsk Kockens ekologiska svartpeppar grovmalen

2 tsk Kockens ekologiska chili flakes

1 msk ljust muscovadosocker

2 tsk hickorysalt

Sås

4 dl turkisk eller grekisk yoghurt

1 tsk Kockens ekologiska paprikapulver

2 tsk Kockens ekologiska oregano

½ msk rivet citronskal

1 msk pressad citron

2 krm salt

Tillbehör

ca 600 g kokt färskpotatis

ca 500 g kokt sparris

ca 500 g kokt sparrisbroccoli

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt

Garnering

1 knippa rädisor

1 ask smörgåskrasse

Tillagning

  1. Kryddrub: Stöt kardemumman i en mortel. Blanda ner svartpepparn, chiliflakes, socker och hickorysalt och stöt ihop till en kryddblandning.
  2. Dra bort eventuella ben på laxsidan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Gnid in köttsidan med kryddblandningen. Låt ligga i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Sås: Blanda yoghurt, paprikapulver, oregano, citronskal, citronsaft och salt. Låt såsen stå svalt fram till servering.
  4. Sätt ugnen på 225 ˚C grill. Sätt in laxen i övre halvan av ugnen. Stek tills innertemperaturen är 55 ˚C, ca 15 minuter. Krydda med flingsalt.
  5. Värm grönsaker och potatis genom att snabbt slunga dem i en het stekpanna med olivolja.
  6. Hyvla rädisorna. Garnera laxen med rädisor och klippt krasse. Servera med tillbehören.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan