
Foto: Johan Persson. Recept: Marie Lingstedt. Styling: Fia Arosenius Ahlanzberg
Med ursprung från 1910
Fiskkakor med spenatkräm
Ingredienser
4 port.
malen Fiskkakor
600 g vit fiskfilé (t.ex. sej eller kolja)
4 msk rumsvarmt smör
1 1/2 msk potatismjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
2 salladslökar i bitar
1 krm riven muskotnöt
0,5 krm Kockens cayennepeppar
salt och Kockens vitpeppar malen
smör till stekning
Spenatkräm
1 vitlöksklyfta
2 msk tinad, avrunnen spenat
3 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
1 tsk senap
1/2 krm Kockens cayennepeppar
2 dl crème fraiche
Lite citronzest
Salt och Kockens svartpeppar
Tillagning
Fiskkakor:
1. Kör hastigt fiskfilé, smör, potatismjöl, salladslök, grädde, ägg, riven muskot, cayennepeppar, salt och vitpeppar i mixer eller matberedare. Smeten behöver inte bli helt slät.
2. Värm smör i en stekpanna och klicka ut smeten till biffar. Stek några minuter på varje sida.
Spenatkräm:
1. Skala vitlöken. Mixa med spenat, gräslök, persilja, senap och cayennepeppar i en mixer eller med mixerstav. Rör sist i crème fraiche, citronzest, salt och peppar.
Servera fiskkakorna med spenatkrämen, kokt potatis eller ris och rårivna morötter.