Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kockens lyxiga glögg


Ingredienser

1 flaska, 75 cl, torrt vitt vin
1 påse Kockens glöggkryddor (25 g)
1 dl vatten
3/4 dl socker

Saffranssocker
½-1 förpackning  á 0,5 g Kockens saffran
ca ½ msk konjak
ca 2 dl socker
2 klementiner
ev Kockens kanelstång som garnering

1 äggvita

Tillagning

  1. Blanda glöggkryddor, vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka samman i någon minut. Häll glöggessensen med kryddor och vin i en kastrull. Låt stå och dra en stund, sila från kryddorna. Ju längre det står desto mer kryddsmak blir det.
  2. Mortla saffran och lös upp i en konjak. Blanda med socker i en påse och gnid med händerna utanpå påsen tills det blir en jämn gul färg. Häll upp på en bricka i ett tunt lager för att torka. Rör runt och finfördela då och då. Kan sedan förvaras i påse och användas vid många tillfällen.
  3. Doppa kanten på glasen i äggvita och sedan i saffranssockret. Låt stå och torka (kan förberedas i lång tid innan servering).
  4. Glöggen kan serveras både varm eller kall.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan