
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med mustiga smaker
Höstgryta med kantareller
Ingredienser
4 port.
1 kg oxhögrev
matfett till stekning
ca 1 l vatten
3 morötter
3 mindre palsternackor
6-8 smålökar
2 buljongtärningar kött/höns/vegetarisk eller motsvarande fond
ca 200 g champinjoner
½ squash
1 mindre broccolihuvud
Salt
ca 1 tsk Kockens pepparmix
ca 1 tsk Kockens timjan
Garnering
kantareller, hackad persilja, lingon
Tillagning
1. Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och för över till gryta. Vispa gärna ur pannan efter varje gång med lite vatten och häll det över köttet.
2. Tillsätt mer vatten tills köttet är täckt. Låt koka upp och skumma. Tillsätt buljongtärningar eller fond. Låt allt puttra samman och förbered grönsakerna.
3. Skala morötter. Skär morötter, champinjoner och lök i mindre bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan tillsammans med kryddor, späd eventuellt med mer vatten. Lägg på locket och låt sjuda 30-40 minuter eller tills köttet känns riktigt mört.
4. Fräs squash och broccolibuketter i en panna och lägg över i grytan. Låt puttra med i några minuter. Strö över brynta kantareller, persilja och lingon.
Tips! En skvätt rödvin eller grädde smakar också bra i grytan
Servera gärna kokt potatis eller ris till.
Allergener i Kockens produkter
Pepparmix:Selleri Senap