Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Till midsommar

Hemgjort knäckebröd


Ingredienser

36 mindre knäcke

25 g jäst

5 dl vatten

3 msk olja

1 1/2 tsk salt

2 tsk Kockens brödkryddor

ca 6 dl grovt rågmjöl

ca 5 dl vetemjöl special samt till utbakning

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till ca 37 C och rör ut jästen med lite och häll i resten. Tillsätt olja, salt, brödkryddor och det grova rågmjölet. Blanda väl.
  2. Tillsätt vetemjöl. Lite i taget tills det blir en lös men smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
  3. Ta upp degen, knåda samman lätt och forma en längd. Dela i bitar och kavla ut varje del till tunna kakor, Använd rikligt med mjöl vid utbakningen så att det inte fastnar. Har man kruskavel så kavla sista varvet med den.
  4. Lägg dem på plåtar och grädda i 250 C i 7-9 min. Passa noga. Låt svalna på galler utan bakduk.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan