Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med granäppelkärnor

Grönkålspajer


Ingredienser

ca 17 stycken

Botten
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
aluminiumformar

Fyllning
100 g färsk grönkål
1 mindre gul lök
smör eller olja till stekning
½ tsk Kockens vitlökspeppar
½ tsk Kockens örter Provencal
salt och Kockens vitpeppar malen
ca 75 g västerbottenost
½ dl grovhackade valnötter
3 ägg
2 ½ dl gräddmjölk 50/50
granatäppelkärnor

Tillagning

  1. Blanda samman degen i en matberedare, bara så degen precis blir blandad.
  2. Forma en rulle och dela i bitar. Tumma ut degen i aluminiumformarna med hjälp av lite mjöl och sätt in dem i kylen.
  3. Skär bort de grova stammarna på kålen. Strimla och fräs den mjuk tillsammans med hackad lök. Tillsätt valnötter, kryddor och smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Låt svalna något.
  4. Ta ut formarna, nagga och sätt dem på en plåt. Fördela grönkålsröran, varvat med riven ost, i formarna.
  5. Vispa samman äggstanningen, krydda med salt och peppar. Häll den över fyllningen i formarna. Grädda dem i 200°C i ca 20 minuter eller tills äggstanningen stannat och de har fått fin färg. Strö över granatäppelkärnor som blir en god kombo tillsammans med kålen.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan