
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Dags för söndagsmiddag
Fläskytterfilé med potatis
Ingredienser
6 port.
ca 800 g fläskytterfilé
Olja & matfett till stekning
salt
1 gul lök
1 morot
persiljekvistar
1 påse (ca 1 kg) delikatesspotatis
1-2 sötpotatis
½ tsk Kockens timjan
3-3½ dl vatten + 1 köttbuljong
3 dl kokbar valfri grädde
Sockerkulör & Maizena snabbredning
ca 1 msk vinbärsgelé + till servering
Tillagning
1. Bryn ytterfilén i matfett, krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. Lägg i klyftad lök,morotsslantar och persiljekvistar. Häll på vatten och smulad buljongtärning. Stek i 150 °C till innertemperatur 72-75 °C.
2. Skrubba potatisen och skala sötpotatisen. Skär i mindre bitar och lägg på en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda samman tills alla ytor är täckta av olja. Strö över salt, peppar och timjan. Stek i 225 °C i ca 25 min eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg.
3. Ta ut steken och låt vila i folie 8-10 min.
4. Sila från skyn i en gryta och tillsätt grädden, späd ev. med mer vatten och låt koka ihop i minst 10 min. Smaka av med salt, peppar och vinbärsgelé. Färga såsen gyllenbrun med sockerkulör och red av med Maizena snabbredning.