
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Fisksoppa med lax och räkor
Ingredienser
ca 4 portioner
1 purjolök
1 gul paprika
smör/olja till stekning
salt & Kockens svartpeppar grovmalen
ca 8 dl fiskbuljong av fond eller tärning
1 tsk Kockens dragon eller timjan
1 krm Kockens chilipeppar
1 tsk Kockens örter Provençal
1 tsk Kockens vitlökspeppar
ca 2 dl torrt enklare vitt vin (kan ersättas med fiskbuljong)
1-2 dl kokbar grädde
500 g fisk t ex torsk/lax 50/50
100 g skalade räkor
6-8 romantica tomater i tärningar
Tillagning
- Strimla purjolöken och tärna paprikan. Fräs grönsakerna i smör/olja i ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt buljong och kryddor. Låt alltsammans puttra ihop ca 10 minuter.
- Häll i vinet och grädden. Låt soppan sjuda upp och tillsätt fisken skuren i tärningar. Låt puttra på svag värme under lock tills all fisk är knappt klar utan att röra för mycket. Lägg i räkor, det mesta av tomattärningarna och låt allt bli varmt.
- Toppa soppan med resterande tomattärningar och hackat kryddgrönt. Servera bröd och smör till.