I samarbete med tidningen Amelia

Med kanel & kardemumma

Påskens citronkaka

3.33/5 (3)


Ingredienser

Citronkaka

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 dl strösocker

200 g osaltat smör

1 tsk Kockens kanel malen

1 msk rivet citronskal

1 msk citronsaft, färskpressad

1 tsk Kockens kardemumma malen

3 ägg

Glasyr

1,5 dl florsocker

2 msk citronsaft, färskpressad

citronskal av 1-2 citroner

ev 1 msk grädde eller mjölk

Citrusfrosting till fågelbon

225 g färskost, typ Philadelphia

50 g osaltat smör

1 msk rivet citronskal

1 msk citronsaft, färskpressad

5 dl florsocker

Tillagning

Citronkaka

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Vispa smör och socker pösigt. Blanda ner äggen, vispa samman.

2. Riv citronskalet och tillsätt citronsaften. Blanda ner i smeten tillsammans med mjöl, salt, kardemumma, kanel och bakpulver.

3. Grädda kakan i ca 1 timme i mitten av ugnen Testa med en provsticka: den ska inte vara kladdig i mitten! Låt kakan svalna i formen 5-10 minuter innan du vänder ut den.

Glasyr

Blanda florsocker, rivet citronskal och citronsaft till en smidig glasyr. Späd ev. med någon matsked grädde eller mjölk till önskad konsistens. Bred glasyren över kakan.

Citrusfrosting till fågelbon

Smält smöret och rör ihop med florsocker. Tillsätt sedan färskost. Riv skalet från citronen, spara lite till dekoration. Tillsätt citronsaften och vispa allt till en slät smet. Spritsa frostingen som fågelbon på kakan, toppa med riven choklad, rivet citronskal och godisägg!

 

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan