
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Med smak av kanel
Citron- & marängpaj
Ingredienser
8 portioner
Botten
3 dl vetemjöl
1 tsk Kockens kanel malen
100 g smör
3 msk iskallt vatten
Fyllning
2 dl vatten
1,5 dl socker
1 dl maizenastärkelse
rivet skal från 1 1/2 citroner och saft från 2 (ca 1 dl)
4 äggulor (spara 3 äggvitor)
1 dl vispgrädde
Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1/2 tsk Kockens kanel malen
Tillbehör
hallon
Tillagning
1.Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare eller för hand, bara precis tills den har blivit blandad. Kavla ut degen anpassat till formen med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter) och lägg i. Nagga och ställ in i kyl minst 30 minuter. Grädda bottnen i 200˚C i 15-17 minuter.
2. Blanda vatten, socker, majsstärkelse samt skal och saft från citrusfrukterna. Sjud upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan, rör ner äggulorna en åt gången och grädden. Låt sjuda upp under kraftig omrörning. Får inte koka, låt svalna något.
3. Bred ut citronmassan i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under ständig vispning tills det blir en riktigt fast massa. Vänd ner kanelen eller strö den över den färdiga marängen. Klicka ut marängen på pajen.
4. Bränn av med gasolbrännare. Eller sätt in formen i 250 °C grillvärme, i endast 1-2 minuter tills marängen fått lite färg. Passa noga!