
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Chai kaffe latte
Ingredienser
1 person
5 dl vatten
1 tsk råsocker, farinsocker eller enligt önskemål
3 st Kockens kanelstänger
1 tsk Kockens hela nejlikor
1 tsk Kockens ingefära malen
1 tsk Kockens kardemummakärnor
½ tsk Kockens svartpeppar hel
skummad mjölk
espressokaffe eller mörkrostat bryggkaffe
Variant Chai ( te) Latte
1 l vatten
1 tsk råsocker, farinsocker eller enligt önskemål
3 st Kockens kanelstänger
1 tsk Kockens hela nejlikor
1 tsk Kockens ingefära malen
1 tsk Kockens kardemummakärnor
½ tsk Kockens svartpeppar hel
skummad mjölk
1-1½ msk svart te, gärna Assam med kraftigare smak
Tillagning
Kaffe latte
- Häll vatten i en kastrull och tillsätt kryddor. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Sila från kryddorna.
- Hetta upp mjölken i en kastrull till högst 65 ˚C och vispa mjölken skummig eller använd en mjölkskummare.
- Blanda ungefär lika delar kaffe, kryddlag och skummad mjölk. Önskar man en mild kryddsmak – minska kryddlagen. Söta efter behov.
Variant med te
- Häll vatten i en kastrull och tillsätt kryddor. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt svart te och låt dra ytterligare 2-5 minuter. Sila.
- Hetta upp mjölken i en kastrull till högst 65 ˚C och vispa mjölken skummig eller använd en mjölkskummare..
- Häll upp lika delar silat te och skummad mjölk. Söta efter behov.
Tips:! Kryddfrostad kant. Häll en äggvita på ett tefat och blanda lika delar Kockens pepparkakskrydda med valfritt socker. Doppa glaset först i äggvitan och sedan i kryddblandningen. Låt torka något.