
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Bräserad lax med primörsås
Ingredienser
10 portioner
10 portionsbitar lax à 150 g
1-1,2 kg blandade grönsaker (ex morot, haricits verts, paprika, broccoli, purjolök)
smör eller olja till stekning
salt och peppar
Sås
5 dl vätska, 50/50 alkoholfritt vitt torrt vin/vatten
1 ½-2 msk fiskfond
6 dl kokbar crème fraiche
1 msk egen fiskkrydda
ca 1 msk Kockens Toppredning
Tillagning
- Krydda laxfilébitarna med salt och peppar
- Fräs grönsakerna i mindre bitar i smör i ca 5 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Bottna formar eller bleck med grönsakerna och lägg över laxbitarna.
- Blanda ingredienserna till såsen i en gryta, förutom Toppredningen. Låt koka upp under omrörning och red av med Toppredning utrört i lite vatten enligt anvisning på förpackningen.
- Ringla över såsen och sätt in i 175 ˚C tills fisken har en innertemperatur på 55-68 ˚C, ca 20 minuter. Strö över hackad dill.
Servera med kokt potatis och en god sallad.