Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Bräserad lax med primörsås


Ingredienser

10 portioner

10 portionsbitar lax à 150 g

1-1,2 kg blandade grönsaker (ex morot, haricits verts, paprika, broccoli, purjolök)

smör eller olja till stekning

salt och peppar

Sås

5 dl vätska, 50/50 alkoholfritt vitt torrt vin/vatten

1 ½-2 msk fiskfond

6 dl kokbar crème fraiche

1 msk egen fiskkrydda

ca 1 msk Kockens Toppredning

Tillagning

  1. Krydda laxfilébitarna med salt och peppar
  2. Fräs grönsakerna i mindre bitar i smör i ca 5 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Bottna formar eller bleck med grönsakerna och lägg över laxbitarna.
  3. Blanda ingredienserna till såsen i en gryta, förutom Toppredningen. Låt koka upp under omrörning och red av med Toppredning utrört i lite vatten enligt anvisning på förpackningen.
  4. Ringla över såsen och sätt in i 175 ˚C tills fisken har en innertemperatur på 55-68 ˚C, ca 20 minuter. Strö över hackad dill.

Servera med kokt potatis och en god sallad.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan