Foto: Jönsson Bilder.

Ärthummus med gurkmeja

0/5 (1)


Ingredienser

ca 11 dl (1050 g)

500 g gula ärtor, kokta
1 tsk Kockens bikarbonat
0,5 dl citron, pressad
1 dl rapsolja
1,5 tsk Kockens gurkmeja, Ekologisk, Fairtrade
1 tsk Kockens paprikapulver, Ekologiskt
1 tsk salt

Tillagning

1. Blötlägg ärtorna i minst 12 timmar.
2. Slå bort blötläggningsvattnet och skölj ärtorna.
3. Koka upp ärtorna i nytt vatten med salt och lite bikarbonat. Skumma av och koka under lock tills de är mjuka i cirka i 45–50 minuter.
4. Mixa ärtor, citronsaft, rapsolja och kryddor till en slät kräm.
5. Smaka eventuellt av med mera kryddor.

Fungerar som en god spread och är en variation till det vanliga matfettet.

Tips! Passar även till salladsbordet och som dipp till grönsaker.

Liknande recept: