Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Till julbordet

Ansjovismousse med Finn Crisp


Ingredienser

8-10 bufféportioner

2 gelatinblad
3 dl rysk yoghurt
½ dl majonnäs
125 g ansjovisfiléer varav 79 g sill.
ca 1 tsk ansjovisspad
½ liten hackad lök
2 kokta ägg
½ tsk Kockens dill
2 krm Kockens Italiensk salladskrydda
ev salt & Kockens vitpeppar malen

Tillbehör och garnering
Finn Crisp
gräslök eller dill

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Blanda yoghurt och majonnäs. Hacka ansjovisfiléerna och blanda ner tillsammans med ansjovisspad och finhackad lök, hackat ägg, dill och kryddor. Smaka av med vitpeppar och en aning salt om så behövs.
  2. Ta upp gelatinbladen och smält med 1-2 msk vatten. Låt svalna till simmig konsistens. Rör ner lite i taget av den inte allt för kalla ansjovisröran tills allt är blandat.
  3. Häll genast upp i en skål och låt stelna i kyl ca 2 timmar. Garnera med hackat kryddgrönt och servera Finn Crisp till.

Tips! kavring, knäckebröd eller andra valfria kex är också gott till.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan