
Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot
Väldoftande & välsmakande
Anis- & saffransskorpor
Ingredienser
ca 100 st
100 g ekosmör, svenskt
170 g socker
400 g vetemjöl
1 g Kockens saffran
12 g Kockens bikarbonat
2 st ägg, svenska ekologiska
100 g yoghurt, svensk ekologisk
1½ msk Kockens anis hel, mortlad
Dekoration
mandel, hyvlad
pärlsocker
ägg, till penslingen
Tillagning
Blanda samtliga torra ingredienser ordentligt. Tillsätt tärnat, rumstempererat smör och blanda tills det blir en ”sandig” konsistens. Tillsätt sedan ägg och yoghurt. Knåda till en smidig deg. Den kommer att vara ganska ”vek” men mjöla bänken ordentligt så går det enkelt att rulla den till 2 cm tjocka rullar. Lägg dem på bakplåtspapper. Pensla med lite ägg och strö hyvlad mandel och pärlsocker över. Baka i ugnen på 180 °C till vackert gyllengul färg.
Tag ut och skär upp i 2 cm tjocka skivor och baka sedan i ugnen på 160 °C i 10-15 minuter så att de blir ordentligt rostade. Låt svalna och njut med en god kopp kaffe alternativt ett glas gott dessertvin.