Om allergener

Allergener som kan förekomma i våra livsmedel, är naturliga ämnen, vanligtvis proteiner, som den som är allergisk kan reagera mot. Vid allergi kan mycket små mängder av ett protein (livsmedel) ge allvarliga reaktioner.

Symptom

Symtom på reaktion på en allergen kan vara mer eller mindre allvarliga, allt ifrån klåda i mun och ögon, snuva, eksem, kräkning och ont i magen till astma, blodtrycksfall och allmänpåverkan. Man kan också vara överkänslig mot vissa livsmedel som inte är allergiska reaktioner. Celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans är exempel på sådana.

Vilka är allergenerna?

En gemensam lista över ingredienser som är kända för att ge överkänslighetsreaktioner har tagits fram av EU. Ingredienserna som finns på denna lista måste alltid anges när de förekommer i ett livsmedel. Ingredienser som finns på listan är :

  • spannmål som innehåller gluten (d.v.s. vete, råg, korn, havre, spält, kamut eller hybridiserade sorter därav) och produkter därav
  • skaldjur och produkter därav
  • ägg och produkter därav
  • fisk och produkter därav
  • jordnötter och produkter därav
  • sojabönor och produkter därav
  • mjölk och produkter därav (inklusive laktos/mjölksocker)
  • nötter, d.v.s. mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt samt Queenslandsnöt och produkter därav
  • selleri och produkter därav
  • senap och produkter därav, sesamfrö och produkter därav
  • sesamfrön och produkter därav
  • svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter uttryckt som SO2.
  • lupin och produkter därav
  • blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk) och produkter därav

Undanröja riskerna

Men allergener kan även förekomma i livsmedel genom oavsiktlig tillförsel. Därför är det viktigt att undanröja riskerna för oavsiktlig tillförsel av allergener i hela produktionskedjan genom att ha metoder för detta. Som grund för vårt arbete att säkerställa att inga allergener tillförs oavsiktligt har vi gjort en riskanalys (kallas HACCP) och därefter utformat rutiner och instruktioner för vårt arbete. Bland alla åtgärder vi gör kan nämnas:

  • Riskerna med allergener iakttas i varje led i hela kedjan, från inköp, mottagning, hantering samt förvaring av råvaror och fram till färdig produkt.
  • Våra lokaler, utrustning och hanteringsordning är planerad så att oavsiktlig tillförsel av allergener mellan produkter, produktionslinjer och redskap kan undvikas.
  • Goda rengöringsrutiner är upprättade så att alla allergena ämnen avlägsnas från utrustning, lager och övriga lokaler där livsmedel hanteras.
  • Vi utbildar våra medarbetare i allergikunskap.
  • Vi har rutiner så att rätt produkt packas i rätt förpackning. Ingredienslistan på förpackningen ska alltid stämma överens med produktens recept och produktens innehåll.
  • Märkning av råvaror, halvfabrikat och produkt sker så att ingen risk finns för sammanblandning.
  • Vi kontrollerar regelbundet våra råvaror och produkter för att bekräfta att ingen oavsiktlig inblandning av allergen har skett.

Vill du läsa mer om allergener, besök Livsmedelsverkets hemsida genom att klicka här