Superkryddor
Du har väl inte missat att kryddorna tagit allt större plats i hälsosammanhang? Faktum är att det finns flera kryddor du kan använda dig av på olika sätt för att ge kroppen och sinnet en boost. Här får du veta mer om några av superkryddorna och varför de förtjänar sin titel.
Ingefära
Ingefäran känner nog de flesta till – den knöliga roten med sin karaktäristiska smak och styrka. Vem har inte skivat i lite ingefära i sitt te när förkylningen knackat på dörren? Ingefäran är inte bara bra när man känner sig sjuk, utan är rik på kraftfulla ämnen som motverkar inflammationer, ökar näringsupptagningen och påverkar blodcirkulationen positivt.


Gurkmeja
De flesta har nog mest träffat på gurkmejan när den redan finns i kryddburken. I rå form är den slående lik ingefäran på utsidan, men har en mycket mer intensiv gulorange färg på insidan. Det är faktiskt gurkmejan som ger curryn sin omisskänneliga gula färg. Gurkmejans rot innehåller kurkumin, ett ämne som är antiinflammatoriskt och en kraftfull antioxidant.
Boosta med hälsoshot
Gör superkryddorna en del av vardagen – testa vår smarriga hälsoshot.


Kanel
Kanelens historia som huskursingrediens är lång. Förutom sin fantastiska arom och smak är barken från kanelträdet rik på både antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen.
Chili
Visste du att chilin har fler härliga egenskaper än hetta. Bland annat sägs det att chilifrukter stabiliserar blodsockret, sänker insulinkoncentrationen, ökar ämnesomsättningen och har antibakteriella egenskaper.

Kryddnejlika
Kryddnejlikan plockas vanligtvis bara fram i jultider. Men vad många inte vet om de små knopparna vi trycker in i apelsiner varje år, är att de är proppfulla av antioxidanter.


Kardemumma
Det här är en krydda som inte bara gör underverk med dina bullar och bakverk. Förutom att den är en smakhöjare är den dessutom antibakteriell, slemlösande och kan minska magknip. Testa att krydda ditt kaffe med kardemumma, både gott och nyttigt.
Hur ska man använda superkryddorna?
Generellt brukar man säga att man bäst tar tillvara på superkryddornas goda egenskaper när de inte värms upp. Så när du lagar varm mat, vänta gärna med kryddningen till slutminuterna så att värmen inte påverkar kryddornas effekt för mycket.
