Kockens Redning

Kockens Redning kan användas till att reda av alla typer av soppor, såser, stuvningar, krämer och fruktberedningar. Kockens Redning är en modifierad potatisstärkelse som utvecklats för att klara av de krav som ställs på en redning för restauranger och storkök.

Lyckat exempel från Trollhättan

I Trollhättan ligger ett av Sveriges största produktionskök. Där tillagas 8000 portioner varje dag och distribueras till Trollhättans Stads samtliga grundskolor och många kommunala förskolor. Kommunens mål är att erbjuda en hållbar skollunch, där minska köttkonsumtionen och öka andelen vegetarisk mat är en viktig del. Dietköket brukar prova och testa alternativa råvaror och tillagningsmetoder till sina maträtter i mindre skala för att sedan ta ut det i verksamheten.

Redning är en produkt med många bra egenskaper. ”Det är svensk råvara, den är dryg och kan användas oavsett tillagningsmetod och våra kockar har en jättebra bas att arbeta med”, säger Monica Karlsson, kock i dietköket. ”Utifrån detta började vi testa hur vi kan använda Redningen som en bas i kalla såser”, fortsätter Monica.

Testet blev väldigt lyckat. Monica berättar att de har kunnat minska mängden mejeriprodukter och höja mängden växtbaserat. De kalla, mer hållbara såserna finns nu på menyn och serveras till alla. Dessutom är kalkylen till det bättre vilket är ett stort plus.

Recept kalla såser med Redning

Såhär enkelt gör du kalla såser med Redning som bas. Välj mellan kall citron- och honungssås, hamburger dressing, kall remouladsås eller aioli. Recepten är framtagna i Trollhättans Centralkök och samtliga recept är för 10 portioner.

Till recepteten

Klimatsmart

Kockens Redning, från stärkelse av svensk potatis, går utmärkt att använda i köket oavsett tillagningsmetod