Premiär för Köksmästarna

I vår ska 13 erfarna kockar göra upp i Köksmästarna – en ny version av internationella succéformatet Top Chef. Till sin hjälp har de kryddor från Kockens.

I tuff konkurrens ska de tävla om vem som kan göra de godaste egna versionerna av den nya svenska husmanskosten, det vill säga den mat vi svenskar gillar mest. De ska sätta guldkant på de rätter vi svenskar äter varje dag, hemma eller i farten. Det kan till exempel vara att ta familjefavoriten fredagstacos till nya höjder eller hitta sätt att förnya en hamburgertallrik. Med de bästa råvarorna, stor kreativitet och med skickligt hantverk kommer våra kockar skapa frestande mästerverk som får snålvattnet att flöda och ger massor av inspiration. Köksmästarna sänds i 12 avsnitt i Kanal 5 i vår med premiär i mitten av mars.

De 13 tävlande är alla erfarna kockar med en enorm tävlingsinstinkt. Det är personer från både stora och små restauranger, män och kvinnor som vill visa att de kan laga riktigt god mat och samtidigt visa på kreativitet och stresstålighet.

De som bestämmer är juryn bestående av de mycket framstående kockarna Karin Fransson, Paul Svensson och Johan Jureskog. Tre framgångsrika kockar som ska bedöma smaker, kreativitet och presentation.

Karin Fransson är en av Sveriges absolut främsta kockar. Hon kommer ursprungligen från Tyskland men bor sedan mer än 30 år i Sverige där hon är köksmästare på Hotell Borgholm, en av Sveriges bästa restauranger enligt The White Guide. Karin är dessutom känd från Sveriges radio och för sina smaker och sitt sätt att använda örter.

Johan Jureskog driver restaurangerna Rolfs kök och AG i Stockholm. Han har under flera år varit medlem av kocklandslaget och vunnit både OS och VM i matlagning. Hans krog AG har utsetts till årets köttkrog flera år i rad. Johan har också medverkat mycket i TV och var i final i Kockarnas kamp 2013.

Paul Svensson kommer från Helsingborg. Han har arbetat runt om i världen men landade i Stockholm. Där har han varit kökschef på bland annat Bon Lloc och F12. Paul har tävlat i Bocuse D’or (VM för professionella kockar) och har även vunnit stora matpriset, journalisternas kock och årets måltidsprofil. Dessutom föreläser Paul om mat och gastronomi och har gett ut två prisbelönta kokböcker.

Formatet ”Top Chef” gjorde verkligen succé under hösten. Dessertmästarna – baserat på ”Top Chef: Just Desserts” – var med sina omkring halvmiljonen tittare varje vecka höstens mest framgångsrika nya lokalproduktion i kanalen.

« Tillbaka